Onbevestigde clubberichten (2024)

Active member = Een werkend lid, in Rotaryverband ook wel 'gewoon lid' genoemd. Eén van de soorten lidmaatschap binnen Rotary. 'Werkend' staat hier voor werkzaam zijn in de maatschappij.

Attendance = De aanwezigheidsverplichting op de wekelijkse bijeenkomsten van de eigen of - ter vervanging- van een andere Rotaryclub. Het is het streven van elk lid om per halfjaar een gemiddelde attendance te behalen die boven de 60% ligt.

Avenues (of Service) = De wegen, waarlangs Rotary zijn doel tracht te verwezenlijken. Deze wegen zijn: Club Service, Vocational Service, Community Service en International Service. Avondjes van zes = Gespreksavonden, die met een beperkt aantal leden (bijv. 6) meerdere malen (één keer bij ieder deelnemend lid thuis) per jaar in huiselijke kring worden gehouden (ook wel Fireside Meetings genoemd), zie ook: Clubs van Zes.

Beroepspraatje = Spreekbeurt in de eigen club over het beroep en de classificatie, die door de spreker wordt vertegenwoordigd. Deze 'job-talk' is veelal de 'maiden-speech' van een nieuw lid.

Board of Directors = Het hoofdbestuur van Rotary International (RI). Het bestaat uit 17 leden en zetelt in Evanston, Illinois, U.S.A. De voorzitter wordt in persoon gekozen en men noemt hem/haar President of Rotary International = Zie: Stichting Rotary Administratie Nederland (RAN).

Classificatie = Duidelijke aanduiding van het werk, het beroep of de discipline, dat door de individuele rotarian wordt uitgeoefend. Elke rotarian heeft en vertegenwoordigt zo'n classificatie. Voorbeeld: Energievoorziening is de classificatie van meneer A, die directeur is van een energiebedrijf (directeur is dus geen classificatie).

Club van zes = Jaarlijks te formeren groepje van circa zes leden die meerdere malen (één keer bij ieder deelnemend lid thuis) per jaar in huiselijke kring bijeenkomen, zie: Avondje van Zes.

Clubjeugdcommissaris (CJC) = Clublid, belast met jeugdzaken en de contacten met de Regionaal Jeugdcommissaris (RJC) en de Multi District Jeugduitwissellingscommissie (MDJC).

Clubservice = Al datgene, wat het goed functioneren van een club bevordert in de ruimste zin. Goede onderlinge verstandhouding en vriendschap, maar ook ondermeer een goed programma, trouwe opkomst, persoonlijke inzet, functievervulling, enz. behoren tot clubservice. De inkomend-voorzitter is verantwoordelijk voor deze avenue.

Clubzaken = De clubbijeenkomst (meestal eenmaal per maand) waarin huishoudelijke zaken worden afgewerkt. Er is dan meestal geen inleider.

Commissaris van orde = Ook wel 'Sergeant at Arms' genoemd. Degene, die in de club is belast met de bevordering van een correct en soepel verloop van de wekelijkse bijeenkomsten.

Community Service = De dienstverlening, zowel persoonlijk als door de club -zowel financieel als daadwerkelijk- aan de gemeenschap. In hoofdzaak gericht op de omgeving daarvan.

Contactclub = Een buitenlandse club, waarmee bijzondere contacten worden onderhouden, d.m.v. uitwisseling van clubleden, jeugduitwisseling, correspondentie, enz.

DGE = District Governor Elect = inkomend districtsgouverneur.

District = Rotary International is onderverdeeld in districten. Nederland telt 7 districten. Aan het district wordt leiding gegeven door een jaarlijks te kiezen gouverneur.

District Assembly = Een jaarlijks per district te houden vergadering. Bedoeld als instructie voor inkomende bestuursleden.

Districtsconferentie = Een jaarlijks per district te houden conferentie. Er worden huishoudelijke zaken behandeld en de gouverneur wordt er gekozen.

Districtsgouverneur (DG) = Zie: gouverneur.

Erelid = Eén van de twee soorten lidmaatschappen in Rotary. Kan wegens bijzondere diensten voor Rotary worden verleend, ook aan niet leden (met rechten alleen bij de club waar men erelid is). Duur wordt door de club bepaald.

Fellowship = De onderlinge kameraadschap, saamhorigheid, waardering en betrokkenheid van de leden van eenzelfde club. Fellowship is de basis van waaruit service aan anderen wordt bevorderd.

Fireside‐meeting = Zie: Avondje van Zes en Club van Zes.

Four Way Test = Geen ethische code, doch een manier om een te nemen besluit te testen. Iedere rotarian zou zich bij elke handeling moeten afvragen:

1.Is het waar?

2.Is het billijk voor alle betrokkenen?

3.Bevordert het onderling vertrouwen en vriendschap?

4.Komt het alle betrokkenen ten goede?

Gouverneur = Iemand, die als officier van RI voor een jaar benoemd, een schakel is tussen de clubs en Rotary International. Hij/zij is verplicht in zijn/haar district elke club tenminste eenmaal te bezoeken. De DG opereert als raadsman en gids in Rotaryzaken.

Grants = Door Rotaryclubs voor een project verkregen geldelijke ondersteuning van de Rotary Foundation (TRF). Het TRF kent 9 verschillende soorten Grants.

Huishoudelijk Reglement = Elke club mag in principe haar eigen Huishoudelijk Reglement vaststellen, mits dit niet in strijd is met de Statuten (Constitution) en het Huishoudelijk Reglement van RI.

Inkomend voorzitter = Degene, die als voorzitter voor het Rotaryjaar x+1 is gekozen en ter voorbereiding in het jaar x in het bestuur meedraait.

International Service = Eén van de vier wegen (avenues), waarlangs Rotary zijn doelstellingen tracht te verwezenlijken. De ontwikkeling van een beter begrip en van verdraagzaamheid tussen alle volkeren in de wereld.

Ledencommissie = Clubcommissie, die voorgestelde kandidaat-leden beoordeelt op het voldoen aan de gestelde criteria voor het lidmaatschap.

Levensbericht = Spreekbeurt, waarin de rotarian vertrouwelijk vertelt over zijn leven en ontwikkeling. Van de inhoud wordt geen verslag gemaakt.

Matching Grants = Onderdeel van de Rotary Foundation (TRF). Dit programma helpt clubs en districten om internationale projecten te ontwikkelen (financiële ondersteuning, meestal op fifty/fifty-basis, dat wil zeggen dat de club of het district zelf voor de helft van de financiering moet zorgen

Past Rotarians Clubs van veelal oudere oud-rotarians, verenigd in de Federatie van Past Rotarians. Hebben geen officiële binding met RI.

Paul Harris Fellow = Iemand, die, of voor wie men -als regel vanwege zijn/haar verdiensten-een bedrag van minimaal US$ 1.000 aan de Rotary Foundation (TRF) heeft betaald, heeft het recht zich 'Paul Harris Fellow' te noemen.

Polio Plus = Grote fundraisingactie, in 1985 gestart. Doel was om de kinderen van de wereld te immuniseren. Omdat de Rotary Foundation (TRF) hiermee in het 3-H programma al op kleinere schaal was gestart en om administratieve redenen als zelfstandig project bij TRF ondergebracht. De actie heette in Nederland: 'Polio de wereld uit'. Inmiddels zijn meer dan 1 miljard kinderen ge~mmuniseerd.

President-Elect Training Seminar (PETS) = Een trainingsbijeenkomst voor inkomend voorzitters, binnen 1 maand na zijn/haar terugkomst van de International Assembly door de inkomend gouverneur te organiseren.

Programmacommissaris = Clublid belast met de organisatie van spreekbeurten, ladies night/ partner night, excursies, etc.

Regiocoördinator = Functionaris die een ondersteunende en adviserende rol naar de gouverneur vervult. De regiocoördinator roept minimaal twee keer per jaar de clubvertegenwoordigers uit zijn/haar regio bij elkaar. Zo'n bijeenkomst staat bekend onder de naam Regionaal Bestuurs Contact (RBC).

Regionaal Bestuurs Contact (RBC) = Wordt binnen een district meestal tweemaal per jaar gehouden met het doel gezamenlijke activiteiten en uitwisseling van gegevens te bevorderen.

Rotarian = De Naam van het Nederlandstalige maandperiodiek, dat aan elke Nederlandse rotarian wordt toegezonden.

Rotary Youth Leadership Awards (RYLA) = Een managementtraining voor jonge mensen van 18 tot 25 jaar Georganiseerd door Rotary, vaak i.s.m. Rotaract. Duur 1 weekend. R

Rotaryvaantje = Clubvlaggetje, dat kan worden uitgewisseld bij het bezoek van iemand van een andere club, of wanneer men zelf bij een andere club op bezoek gaat.

Stichting Rotary Administratie Nederland (RAN) = De zeven Nederlandse gouverneurs delegeren een deel van hun administratieve werk aan een gezamenlijk kantoor. Adres: Amstel 266,1017 AM Amsterdam.

Verjaardag van Rotary = 23 februari (ontstaansdag Rotary). Op die datum in 1905 nam Paul Harris het initiatief 4 vrienden voor een gesprek uit te nodigen.

Vocational Service = Eén van de vier avenues waarlangs Rotary zijn doelstellingen tracht te verwezenlijken. In het kort: de wijze, waarop elke rotarian zich dienstbaar kan maken in en door zijn beroep/beroepsethiek.

Weekbericht = Verslag van de wekelijkse clubbijeenkomst.

Onbevestigde clubberichten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 6285

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.