De finale van '1923' onthulde een mogelijke verschuiving in de Dutton-stamboom (2024)

Yellowstone is altijd een serie geweest geïnteresseerd in, zo niet ronduit geobsedeerd door, erfenis. Die van de Yellowstone Ranch, waar de fictieve familie Dutton sinds eind 19e eeuw woont, staat vooral in de gedachten van patriarch John Dutton III, gespeeld door Kevin Costner met het norse gebrul van een cowboy die zijn beste jaren heeft bereikt.

Hij lijkt vaak meer geïnteresseerd in het welzijn van dit land dan in dat van zijn eigen kinderen – of misschien is het gewoon zo dat hij gemakkelijker begrijpt wat het nodig heeft om te gedijen. Maar als het steeds groter wordende Yellowstone Cinematic Universe iets te zeggen heeft over de erfenis, dan is het wel dat de erfenis van het land wordt bepaald door de mensen die er voor zorgen, en dat betekent dat de Dutton-afstamming – de vaders en zonen van dit eeuwenoude epos – net zo belangrijk zijn als de grenzen van hun eigendom.

En dus kijken we naar 1883 en 1923, de prequel-spin-offs van maker Taylor Sheridan in Yellowstone, die de bovenste lagen van de stamboom beschrijven terwijl ze aftakken naar John Dutton III en zijn vier (ish) kinderen. In 1883, dat het eerste seizoen in februari 2022 afsloot, waren Tim McGraw en Faith Hill de centrale Duttons, die na de tragische dood van hun dochter Elsa het beruchte stuk wild in Montana claimden dat bekend staat als de Yellowstone Dutton Ranch.

Het verhaal gaat verder in 1923 – waarvan de eerste aflevering op 18 december uitkwam – met Harrison Ford en Helen Mirren als de belangrijkste Duttons van dit hoofdstuk. Jacob Dutton van Ford, de broer van James Dutton van McGraw, heeft de taak om voor het huis en de familie van zijn broer te zorgen, een uitdaging die gecompliceerd wordt door de verwachte problemen van de 20e eeuw: ziekte, droogte, de Grote Depressie, de naoorlogse gevolgen en 'het geweld dat deze familie altijd heeft achtervolgd', zoals de trailer uit 1923 plaagt. Vooral die laatste zin is intrigerend, gezien de manieren waarop het Yellowstone-universum zich bezighoudt met de romantiek van de traditie, de nobelheid van het verleden – hoewel slechts bepaalde delen ervan – en het doorgeven van intergenerationeel trauma. (Een trauma dat onvermijdelijk gevolgen zal hebben voor het land.)

Om deze 'spookachtige' familie het beste te begrijpen, is het dus essentieel om de oorsprong ervan te ontleden. Bekijk hieronder de mogelijke knopen van de Dutton-stamboom van dichterbij. Een korte disclaimer: omdat het Taylor Sheridan-universum de officiële Dutton-stamboom nog moet onthullen, is het volgende een speculatie gebaseerd op wat de shows tot nu toe hebben onthuld.

Let op, spoilers als je Yellowstone, 1883 of 1923 niet hebt gezien.

De volledige 'Yellowstone' Dutton-stamboom

James Dutton

Een van de hoofdrolspelers uit 1883, James Dutton (Tim McGraw), was de oorspronkelijke patriarch van de familie Dutton en de eerste die het huis van de familie in Montana claimde. Oorspronkelijk was hij een boer uit Tennessee, maar hij reisde met zijn vrouw en kinderen naar het westen nadat hij als Zuidelijke soldaat had gevochten in de burgeroorlog. Hij was van plan verder dan Montana te reizen, maar vestigde zich daar na de dood van zijn dochter Elsa.

Margaret Dutton

Margaret (Faith Hill), een verpleegster voor het Zuidelijke leger, boerde naast haar man James in Tennessee voordat het gezin naar het noordwesten trok op zoek naar nieuw grondgebied. Zij en James kregen in totaal drie kinderen: Elsa, John en Spencer.

Jacob Dutton

Jacob Dutton (Harrison Ford), de broer van James, nam begin 20e eeuw de zorg voor de boerderij van Yellowstone over. Hij is een van de leidende mannen in 1923.

Cara Dutton

Cara Dutton, gespeeld door Helen Mirren in 1923, is de vrouw van Jacob en matriarch van de familie Dutton na de dood van Margaret.

Claire Dutton

Zuster van James en Jacob, Claire Dutton (Dawn Olivieri) uit 1883 was een recente weduwe die reisde op zoek naar een nieuw huis met de familie van haar broer en haar dochter, Mary Abel. Maar nadat Mary Abel werd vermoord door een bende buiten Fort Worth, Texas, stierf Claire – die haar man en alle zeven kinderen had verloren – door zelfmoord bij het graf van Mary Abel.

Mary Abel

Dochter van Claire Dutton en nichtje van James, Jacob, Margaret en Cara, Mary Abel (Emma Malouff) uit 1883 stierf op de weg naar het westen toen een bende het kamp van de familie in Texas aanviel.

Elsa Dutton

Het oudste kind van James en Margaret Dutton, Elsa (Isabel May), diende als verteller van 1883 vóór haar dood in de seizoensfinale. Elsa reisde op 17-jarige leeftijd naar het westen met haar ouders en jongere broer, John, en werd onderweg twee keer verliefd: eerst op cowboy Ennis, die werd gedood door bandieten, en vervolgens op Comanche-krijger Sam, aan wie ze beloofde dat ze zou terugkeren nadat haar familie hun boerderij in het westen had gevonden. Maar ze was nooit in staat haar liefde terug te vinden, omdat ze werd neergeschoten en vermoord voordat ze herenigd konden worden. Ter ere van haar stichtten James en Margaret de boerderij van de familie Dutton op de plaats van haar graf.

John Dutton I

De oudste zoon van James en Margaret Dutton, John Dutton I, verschijnt in 1883 als kind en in 1923 als volwassene, gespeeld door James Badge Dale. Hij werkte samen met zijn oom Jacob op het land van Yellowstone en had zijn eigen gezin met vrouw Emma en zoon Jack. Hij sterft halverwege 1923 als gevolg van een voortdurende vete tussen veeboeren en schaapsherders.

Spencer Dutton

Hoewel we hem in 1883 niet ontmoeten, vernemen we in 1923 dat James en Margaret een derde kind hadden, Spencer Dutton (Brandon Sklenar), die werd geboren nadat het gezin zich in Montana had gevestigd. Als veteraan uit de Eerste Wereldoorlog is hij een hoofdpersoon in 1923 en de meest waarschijnlijke vader van John Dutton II, gezien de miskraam van Elizabeth Dutton in de seizoensfinale van 1923.

Alex Dutton

Alex is een pittige heethoofd op wie Spencer verliefd wordt terwijl hij in Afrika woont. Alex trouwt uiteindelijk in de familie Dutton en reist met Spencer terug naar Yellowstone. In de seizoensfinale van 1923 lijkt ze misselijk aan boord van hun transportschip naar huis. Hoewel het mogelijk is dat ze aan zeeziekte lijdt, lijkt het even waarschijnlijk dat ze John Dutton II bij zich heeft.

Emma Dutton

Emma Dutton (Marley Shelton) is de vrouw van John Dutton I en moeder van Jack Dutton in 1923. Ze sterft door zelfmoord nadat haar man vroeg in het seizoen is neergeschoten en vermoord.

Jack Dutton

De zoon van John Dutton I en Emma Dutton, Jack Dutton (Darren Mann), werkt samen met zijn vader en oudoom om in 1923 het land van Yellowstone te onderhouden. Hij wordt verliefd op Elizabeth Strafford en trouwt met haar in een onofficiële (hoewel erg lieve) ceremonie. Oorspronkelijk werd gedacht dat Jack de vader zou worden van John Dutton II - aflevering 5 van 1923 onthulde dat Elizabeth zwanger was - maar gezien de miskraam van zijn vrouw in de seizoensfinale lijkt het waarschijnlijker dat Spencer en Alex de echte ouders van Johnny Jr. zullen zijn.

Elizabeth Dutton

Elizabeth (Michelle Randolph), opgezet als Jacks liefdesbelang in 1923, wordt de levenspartner en vrouw van de jonge Dutton. In aflevering 5 van seizoen 1 onthult ze dat ze zwanger is, maar ze krijgt een miskraam in de seizoensfinale.

John Dutton II

Vermoedelijk de zoon van Spencer en Alex – of misschien Jack en Elizabeth, als ze opnieuw zwanger worden – is het niet gegarandeerd dat John Dutton II in 1923 verschijnt, hoewel hij als een oude man verschijnt in flashback-afleveringen van Yellowstone. Hij was ooit de patriarch van de familie Dutton en is de vader van Costner's John Dutton III.

John Dutton III

De huidige eigenaar van de enorme Yellowstone Dutton Ranch, John Dutton III van Costner, is een compromisloze traditionalist, een ruige cowboy, een overlevende van meerdere bijna-doodervaringen en de gouverneur van Montana. Hij verlangt naar niets liever dan de voortzetting van het land van zijn familie in de exacte staat waarin het hem is nagelaten.

Peter Dutton

In seizoen 5 van Yellowstone onthult John Dutton III aan zijn schoondochter Monica dat hij een broer had genaamd Peter, die slechts achttien uur na zijn geboorte stierf.

Evelyn Dutton

Evelyn Dutton (Gretchen Mol), ooit de vrouw en ware liefde van John Dutton III, stierf toen haar vier kinderen – Lee, Beth, Kayce en Jamie – nog jong waren. Een paardrijincident had tot gevolg dat ze verpletterd werd, een ongeval waarvoor Beth zichzelf nog steeds de schuld geeft.

Lee Dutton

Het oudste kind van John Dutton III en Evelyn Dutton, Lee (Dave Annable), was altijd bedoeld om de erfenis van de Dutton-ranch voort te zetten, maar hij stierf in het eerste seizoen van Yellowstone na een gevecht om gestolen vee.

Bet Dutton

De enige dochter van John Dutton III en Evelyn, Beth (Kelly Reilly), is de kenmerkende heethoofd van de familie, een pure natuurkracht met de snijdende blikken en haveloze pony om het te bewijzen. De enige mensen voor wie ze zal instemmen – al is het maar ternauwernood – zijn haar vader en haar man, de cowboy Rip Wheeler.

Rip Wheeler

Rip Wheeler (Cole Hauser), een door en door cowboy, arriveerde voor het eerst op de Yellowstone Ranch als een getraumatiseerde tiener, waar hij de dochter van zijn baas ontmoette en langzaamaan verliefd werd. Tot op de dag van vandaag is hij de meest vertrouwde man van John Dutton III.

Kayce Dutton

Kayce (Luke Grimes), voor altijd ongebonden binnen de familie Dutton en op een gegeven moment vervreemd van zijn vader, is de jongste van het Dutton-broed, maar de eerste die zijn eigen gezin heeft. Hij trouwde met Monica Long van het Broken Rock-reservaat, en samen kregen ze Tate Dutton, met wie John Dutton III uiteindelijk een hechte band krijgt naarmate Kayce's behoedzaamheid afneemt.

Jamie Dutton

Jamie (Wes Bentley), wanhopig om te behagen en gemakkelijk te manipuleren, is een advocaat en de geadopteerde zoon van John Dutton III en Evelyn Dutton, die John later onterft als de zaken tussen hen een beetje – ahem – riskant worden. Jamie's biologische vader was Garrett Randall, die Jamie's moeder vermoordde toen Jamie nog maar een baby was. Jamie vermoordt Garrett zelf als het tussen hen onvoorspelbaar wordt. Je moet van familie houden!

Christina

Christina (Katherine Cunningham), ooit een medewerker van Jamie's tijdens zijn campagne voor procureur-generaal, raakte kortstondig een romantische band met Jamie en verwekte zijn kind. Vanaf seizoen 5 lijken ze niet langer samen te zijn.

Unknown Dutton

Jamie en Christina kregen samen een zoontje, en hoewel we weten dat hij naar zijn vader is vernoemd, is het onduidelijk of zijn naam Jamie of James is.

Monica Lang

De loyale en intelligente Monica Long Dutton (Kelsey Asbille), opgegroeid in het nabijgelegen Broken Rock Reservation, staat natuurlijk wantrouwend tegenover de bedoelingen van de familie Dutton, hoewel ze er meer van is gaan houden naarmate haar zoon opgroeit en haar man, Kayce, terugvalt in vaders greep. Ze heeft zowel binnen als buiten het reservaat als lerares gewerkt.

Tate Dutton

Het enige overlevende kind van Kayce en Monica, Tate Dutton (Brecken Merrill), is een avontuurlijke jongen die – net als zijn vader en grootvader – meer dan eens door een hel is gegaan. Maar als een van de weinige nakomelingen van Dutton die het land net zo lijkt te waarderen als zijn voorouders, lijkt het mogelijk, zo niet waarschijnlijk, dat de ranch uiteindelijk onder zijn hoede zal vallen. Als Yellowstone die route inslaat, zou dit een welkome nuance voor de serie uitnodigen om te verkennen, aangezien de zoon van een gemengd ras van een cowboy en een Indiaan het land hererft dat ooit van zijn voorouders was afgenomen.

De finale van '1923' onthulde een mogelijke verschuiving in de Dutton-stamboom (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6217

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.